Selecteer een pagina

Goed, er is wel wat tijd overheen gegaan, maar als je het een keer op een rijtje zet, is de ontwikkeling eigenlijk fenomenaal. Van rechtop lopen naar het wiel uitvinden naar een paard spannen voor je wagen naar allerlei motorisch vervoer. Het is wel heel globaal gezegd, want er zaten natuurlijk nog heel wat ontwikkelingen tussen die de volgende grote ontwikkeling mogelijk heeft gemaakt. Maar bedenk je eens wat een verschil het gemaakt heeft dat we rechtop zijn gaan lopen. We konden erdoor sneller rennen, wat bij naderend gevaar maar ook bij jagen nogal van belang was. Het heeft de overlevingskansen enorm verhoogd. Natuurlijk heeft het leren beheersen van vuur en de uitvinding ofwel het maken van verschillende gereedschappen en wapens ook de positie van de mens versterkt. Misschien komt het dat we er niet zo vaak bij stilstaan, omdat deze technologieën inmiddels zoveel verder ontwikkeld zijn. Wij zijn aan zoveel luxe gewend dat het voor ons is daardoor wellicht ook moeilijk voor te stellen is wat voor verschil het maakte ineens een noot te kunnen kraken door een steen te gebruiken. Daarom sta ik in deze blog eens stil bij een paar grote veranderingen. Om ons weer te doen beseffen hoeveel we aan die ontwikkelingen gehad hebben.

Versnelling

Het moment dat de mens ontdekte dat paarden te domesticeren waren, konden deze ingezet worden voor allerlei verschillende doelen. Zo kon er ineens veel sneller van a naar b gereisd worden, zodat het overdragen van informatie ineens veel sneller ging. Door een paard te leren berijden, kon je makkelijker lange afstanden afleggen. Zeker toen men de kracht van het paard voor meerdere dingen ging inzetten. Zoals voor het vervoer van spullen en door een eg achter het paard te spannen, waardoor men ineens veel sneller het land kon bewerken. Bedenk wat het een verschil moet hebben uitgemaakt zelf een kar vol met je huisraad te moeten slepen naar het andere dorp. Nu kon het paard het simpelweg doen, waardoor er veel meer mogelijkheden voor mensen ontstonden. Ineens konden ze overwegen een heel stuk verder dan het dichtstbijzijnde dorp te gaan wonen.

Paardenkracht

Na paard en wagen werd het nog beter. Op een gegeven moment kon je je per trein vervoeren en vervolgens per auto. Wat een vrijheid gaf dat! Een paard is sterk, maar een motor kan veel meer paardenkracht aan. Hierdoor was veel zwaarder en sneller vervoer mogelijk. Ga eens na hoeveel paarden je nodig zou hebben om een betonmixer te kunnen vervoeren. Daarnaast heb je het probleem van het mixen van het beton. Het paard kan dat niet doen. Wij hebben twee in één! Door onze voorouders zijn wij nu van alle gemakken voorzien. Ik ben benieuwd welke ontwikkelingen onze generatie nog zal weten voort te brengen, zodat wij op onze beurt onze nakomelingen verder kunnen helpen!