Selecteer een pagina

Het installeren van een nieuwe cv-ketel is een belangrijke beslissing. Eén die u niet zomaar even maakt. Het is namelijk een verplichting op lange termijn, daarom moet u rekening houden met zowel uw huidige als toekomstige behoeften. Er zijn verschillende aspecten om over na te denken, waaronder hoeveel warm water u en uw gezin verwachten te gebruiken, de grootte van uw woning en de beschikbare soorten brandstof, zowel nu als in de toekomst.

U zult ook andere factoren moeten overwegen, zoals energie-efficiëntie en opties voor het gebruik van hernieuwbare energie. Wij helpen u graag met de beslissing welke ketel geschikt is voor u.

De juiste maat ketel kiezen

Vraag naar warm water

Eén van de eerste overwegingen bij het beslissen welke cv-ketel u nodig heeft, is hoeveel warm water u gaat gebruiken of waarschijnlijk in de toekomst zult gebruiken. Voor de meeste huishoudens met een bad en douche, wordt over het algemeen een combiketel tussen 24-30 kW aanbevolen. 

Grootte van onroerend goed

Naast het leveren van uw warm water, zal uw ketel waarschijnlijk de belangrijkste warmtebron voor uw woning zijn. Dit betekent dat het essentieel is om een ​​ketel te kiezen die groot genoeg is om voldoende warmteafgifte te leveren om uw hele woning te bevoorraden. De huishoudelijke ketelgrootte wordt gemeten in termen van warmteafgifte, die doorgaans varieert van 5 tot 35 kW.

Het is niet economisch om een ​​ketel te kiezen die vijftien radiatoren kan leveren voor een flat met slechts enkele. Houd er echter rekening mee dat de grootte van uw woning alleen niet de meest effectieve manier is om de juiste ketelgrootte te identificeren – het is veel beter om warmteverlies te berekenen. Hierdoor heb je ook grip op je geld

Warmteverlies

Warmteverlies voor uw woning is een meer geavanceerde berekening die niet alleen rekening houdt met het vloeroppervlak en het aantal radiatoren, maar ook met de isolatie en andere factoren die de effectiviteit van het verwarmingssysteem beïnvloeden. Een expert kan berekenen hoeveel warmte uw huis op de koudste dag van het jaar zal verliezen en deze informatie gebruiken om de optimale ketelgrootte te berekenen.Het juiste type ketel kiezen
Beschikbare ruimte
De hoeveelheid beschikbare ruimte in uw woning is één van de factoren die van invloed is op het type ketel dat u kiest. De meeste kleinere woningen hebben een zeer beperkte opslagruimte, waardoor het onmogelijk is om een ​​afzonderlijke warmwatertank te huisvesten. Het is om deze reden dat combiketels, van bijvoorbeeld het merk ATAG, vaak de meest populaire keuze is.